Sök och boka kurs

Vi vill och kan göra mer för fler

Trafikverksskolans chef Tony Helm beskriver året som gått och framtiden som kommer för Trafikverksskolan och hur vi kan göra mer för bland annat kompetensförsörjningen i järnvägsbranschen.

Vi är en framgångsfaktor för Trafikverket och branschen

Kompetensförsörjningsfrågan är helt avgörande för många branscher, så även för infrastruktursektorn. Årligen utbildar Trafikverkets utbildningsenhet Trafikverksskolan närmare 15 000 kursdeltagare inom väg, järnväg och sjöfart, såväl på distans som platsförlagt på ett 50-tal orter runt om i Sverige. Dessutom kompetensutvecklas varje år cirka 50 000 personer närsomhelst, varsomhelst, genom digitala självstudier via trafikverksskolan.se. Vi är en robust och pålitlig verksamhet som levererar mer kompetensutveckling än någonsin och är en framgångsfaktor för Trafikverket och branschen.

Vi lär för livet där resan är målet 

I en snabbt föränderlig värld behöver vi alla vara en del av utvecklingen samtidigt som vi aktivt bidrar till att forma den. Att vara en lärande organisation innebär att vi alla – tillsammans och kontinuerligt utvecklar vår kompetens och teknik så att vi är till mesta möjliga nytta för vårt samhälle. För att förädla Trafikverket som en lärande organisation har vi genomlyst Trafikverksskolan och vi arbetar nu ännu tätare med central funktion HR. Ett initiativ som går hand i hand med Trafikverkets kraftsamling. Genom att fortsätta vår gemensamma kompetensresa där lärande är en del av vardagens arbete och där vi tillsammans bidrar till att göra varandra bättre möjliggör vi ett än mer effektivt värdeskapande för de vi är till för.

Trafikverksskolan är en lärande organisation i en bransch som efterfrågar kompetens, forskning och innovation för dagens och framtidens hållbara transporter och resande. Samtidigt behövs både nya medarbetare till branschen och återkommande certifieringsutbildningar eller fortbildning inom specialområden. För att möta detta mångfacetterade behov av kompetens, arbetar vi parallellt med dagens- och morgondagens lärande och teknik. Det innebär att tillgodose Trafikverket, branschen och alla nya medarbetare med skräddarsydda lösningar som anpassats till olika former av varierat lärande såsom informellt, socialt och formellt lärande, där morgondagens lärande är en central utgångspunkt. Vårt arbete kommer alltid vara en pågående förflyttning för att möta våra olika målgruppers unika behov på deras många olika kompetensresor. Ett livslångt lärande utan slutdestination med andra ord.

"Trafikverksskolan har ett tydligt uppdrag men fungerar i praktiken idag som ett nav och kompetenscenter för järnväg."

Omvärlden förändras 

Omvärldsläget och Sveriges inträde i Nato innebär förändrade förutsättningar och andra krav på oss. Med utgångspunkt i Trafikverkets uppdrag, mål och inte minst i rollen som infrastrukturförvaltare inom järnväg handlar en lärande organisation inte bara om individuell utveckling utan också om att skapa förutsättningar att möta de höga krav som ställs på oss som myndighet och land. Det innebär att Sverige måste ha rådighet över nödvändiga kompetenser och genom att satsa på ett kontinuerligt lärande kan vi säkerställa leverans av kompetenslösningar som är hållbara, kvalitativa och bidrar till ökad robusthet och säkerhet för vårt land.

Att investera i kompetensutveckling är också en investering i våra barns och samhällets framtid. När vi blir bättre på att hantera komplexa frågor, samarbeta brett och över gränser, bidrar vi till att skapa ett ökat förtroende och trygghet hos de vi finns till för. Tillsammans, i dialog och med aktivt agerande skapas bästa redundans och leverans i alla samhällstillstånd.

Vårt bidrag är kompetensutveckling 

Som Trafikverkets utbildningsenhet bidrar våra engagerade medarbetare till att göra myndigheten till en attraktiv arbetsgivare där över 500 kurser finns tillgängliga, många digitalt närsomhelst, varsomhelst. Vi säkerställer därmed att vi på Trafikverket har en rådighet över kvalitativ och långsiktig kompetens som bidrar till samhällsbyggande och att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. 

Trafikverksskolan har under året genomfört 1362 fysiska utbildningstillfällen runt om i Sverige. Och när behovet har krävt att praktiskt öva att bygga järnvägens olika delar i säker miljö finns vår 32 hektar stora övnings- och innovationspark i Ängelholm som byggts upp och utvecklats under 70 år. Här kan vi koppla samman järnvägens olika delar så att teori, praktik och innovation, inom flera järnvägsområden, kan genomföras parallellt. Under 2024 har Trafikverksskolans offensiva utveckling och modernisering av vår järnvägspark fortsatt, för att stimulera morgondagens lärande och branschens attraktivitet. 

Förädla Trafikverkets utbildningsenhet Trafikverksskolan 

Trafikverksskolans uppdrag innebär i stort att leverera rätt kompetens i rätt tid för de vi är till för. Det gör vi i nära samarbete med våra kunder och beställare.  Med dialog och i överenskommelse mellan oss får vi två vinnare. Som ett resultat av våra nära samarbeten på våra tre marknader kommer det ekonomiska resultat som en följd. Det innebär att vi även 2024 nådde upp till det av Trafikverkets generaldirektör beslutade lönsamhetsmålet på 3,5%. 

Trafikverksskolan har ett tydligt uppdrag men fungerar i praktiken idag som ett nav och kompetenscenter för järnväg. Vi står inför flera utmaningar men ännu flera möjligheter på våra tre marknader. Med regeringsuppdraget där Trafikverket ombetts föreslå åtgärder för att säkra kompetensförsörjningen inom järnvägsområdet ser vi att Trafikverkets utbildningsenhet Trafikverksskolan kan förädlas på flera områden och därmed göra mer för fler i Sverige.

Tillsammans har varit ett ledord jag enträget kommunicerat under de gångna sex åren och som kommer ta oss in i 2025 och vidare, oavsett hur händelser i omvärlden kommer påverka vårt land i allmänhet och vår organisation i synnerhet. Men här och nu lägger vi tillsammans grunden för en verksamhet som fortsatt tar ett stort ansvar för framtidens hållbara kompetens inom infrastruktursektorn. 

Tillsammans för hållbar kompetens!

Tony Helm, 
Resultatenhetschef på Trafikverksskolan

Mer om Trafikverksskolan

Relaterade nyheter