trafikverket


På underhåll kan allting hända

En av de många fördelarna med att studera på yrkeshögskola är utbildningens praktikdel, Lärande i arbete (LIA), som utgör en tredjedel av den totala studietiden. Vi har fått följa med Pontus Unosson, blivande kontaktledningstekniker, som nu är ute på sin 14 veckor långa LIA hos Infranord i Halmstad.

Pontus Unosson påbörjade sin Yh-utbildning till kontaktledningstekniker i september 2019 och har sedan dess genomgått en mängd olika teoretiska och praktiska utbildningsmoment inom el på Trafikverksskolan i Ängelholm. Innan examen i maj är han och Trafikverksskolans övriga Yh-järnvägstekniker ute på praktik hos ett järnvägsföretag för att både knyta kontakter med framtida srbetsgivare men främst för att få testa på yrket på riktigt.

– Här på underhåll är arbetet varierande. Det kan hända lite vad som helst. Första veckan har jag mest arbetat med lågspänning och bytt reservgeneratorer inne på stationsområden under dagtid. Men om några veckor ska vi påbörja besiktning av kontaktledningen längs hela Västkustbanan från Kungsbacka till Laholm. Då blir det även jobb nattetid, vilket är vanligt eftersom man då inte påverkar tågtrafiken på samma sätt, säger Pontus Unosson.

På frågan om Pontus känner sig redo att snart vara ute i arbetslivet på riktigt låter sig svaret inte dröja.

– Jag känner mig redo! Utbildningen har varit bra även om den är förhållandevis kort och vi inte hunnit öva så mycket på delar inom just lågspänning som jag nu fått arbeta med. Men det är fortfarande många veckor kvar här på LIAn så det finns tid att lära sig ännu mer fram till examen, avslutar Pontus."Jag känner mig redo för arbetslivet!"
/Pontus Unosson

YH-KONTAKTLEDNING
FLER ARTIKLAR