• Utbildningar
  •  /
  • Signaltekniker Yh

• Kvalificerad signaltekniker

Utbildningen till signaltekniker omfattar ett års heltidsstudier (200 Yh-poäng). Under 40 veckors tid läser du teoretiska kurser, utför praktiska övningar och gör LIA (Lärande i arbete) hos någon av våra företagspartners i branschen. Under utbildningens gång kommer du att skriva ett examensarbete.

Följande kurser ingår i signalteknikutbildningen:
    • Allmän järnvägsteknik för tekniker
    • ATC utrustning
    • Introduktion för Järnvägstekniker
    • Järnvägstekniska språkkunskaper Danska och Norska
    • Linjeblockering
    • Signalställverk
    • Signalteknisk grundutbildning
    • Signaltekniska principer och grunder
    • Säkerhetsaspekter
    • Trafiksäkerhet för arbete i trafikerad spårmiljö
    • Lärande i arbetet (LIA)

På vår övningsanläggning i Ängelholm har du som studerande tillgång till en unik studiemiljö med bangård, spår, järnvägsfordon och Järnvägens museum. Kunniga och erfarna lärare som arbetat inom de olika infrastrukturområdena kommer att vägleda dig på banan mot ditt drömyrke. Våra lärare som undervisar och examinerar i utbildningens behörighetsgivande kurser är godkända av Trafikverket.

Trivs du med att arbeta med ny spännande teknik, vill vara med i det stora teknikskiftet till det nya EU-gemensamma signalsystemet (ERTMS) och dagligen bidra till samhällsutvecklingen, är signalteknikeryrket något för dig. Som signaltekniker kan du jobba med nybyggnation eller underhåll och felsökning av signalanläggningar.

Genomsnittlig månadslön:
    31 400 kronor
    Källa: Statistiska centralbyrån (SCB) 2018

• Examen, slutbetyg eller avgångsbetyg från svensk gymnasieutbildning eller intyg för behörighet till högskolestudier och yrkeshögskolestudier från folkhögskola
    • Gymnasiediplom från gymnasieutbildning i utlandet och utlåtande över gymnasieutbildning från UHR.
    • Dokument som visar att du bor i annat skandinaviskt land där du är behörig till en motsvarande utbildning
    Grundläggande behörighet innefattar krav på godkänt betyg i matematik 1 och svenska 1.

Utbildningen ställer krav på förkunskaper i följande gymnasieämnen:
    • Praktisk ellära 1
    • Mekatronik 1
    • Elektromekanik 1
    Om antalet behöriga sökande är lägre än antalet utbildningsplatser har vi möjlighet att erbjuda en digital behörighetsgivande utbildning under maj och juni månad. Vissa teoretiska och praktiska prov görs på plats i Ängelholm under juni. Om antal sökande till denna förutbildning blir större än antalet lediga platser till den ordinarie utbildningen avgörs antagningen genom urval. Urvalsgrunden är betyg. Urvalsvärdet räknas som aritmetiskt medelvärde av betyg i matematik 1 och svenska 1. När två eller flera sökande har samma meritvärde används lottning som skiljekriterium.

Du bör genomgå en syn och hörselundersökning med godkänt resultat för att vara lämplig för yrkesrollen och fylla i en hälsodeklarationsblankett. (Blanketten hittar du i högerspalten på denna sida). Läkar- och optikerundersökningen bokar och bekostar du själv hos exempelvis din vårdcentral.

Urval
    Har du ovan behörighet går du vidare i antagningsprocessen genom urval. Urvalsgrunden är betyg. Urvalsvärdet räknas som aritmetiskt medelvärde av betyg i matematik 1 och svenska 1. När två eller flera sökande har samma meritvärde används lottning som skiljekriterium.

Ledningsgruppen

Varje Yh-utbildning har en ledningsgrupp med syfte att:
    • se till att utbildningen genomförs enligt tillämpliga lagar och förordningar
    • anta sökande till utbildningen
    • pröva frågor om tillgodoräknande
    • utfärda examens- och utbildningsbevis
    • bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete
    Ledningsgruppen består av:
    • Jan-Olof Jönsson, Trafikverket
    • Bengt Jönsson, Trafikverket (adjungerad)
    • Emanuela Andersson, Trafikverksskolan (adjungerad)
    • Henrik Sköld, Studeranderepresentant
    • Lena Jogersten, Anker AB
    • Mathias Jostvik, Ängelholms kommun
    • Patrik Kriborg, Infranord
    • Torbjörn Uddberg, Strukton

Har du specifika frågor om utbildningen kontakta vår Yh-samordnare Jan-Olof Jönsson
    E-post: jan-olof.jonsson@trafikverket.se

Ansökningsperiod
    12 januari - 30 april
    (förlängd till 31 juli)

17 augusti 2020

28 maj 2021

ANSÖK!

”Utbildningen har gett mig ett drömyrke med chansen att bidra till samhällsutvecklingen, möjlighet att göra karriär och med en riktigt bra lön.
    /Jasmin Svenonius, signaltekniker

HÄLSOKRAV